Veel zelfstandigen vinden een arbeidsongeschiktheidsverzekering te duur. Er is een alternatief: het broodfonds. Een nieuw soort verzekering gebaseerd op wederzijds vertrouwen.
Meer dan een miljoen Nederlanders werken tegenwoordig als zelfstandige. Slechts 20% van hen heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering. De rest vindt het te duur, heeft medische klachten die worden uitgesloten of te weinig vertrouwen in bestaande verzekeraars. Een tikkende tijdbom onder ons sociale stelsel. Er is een alternatief: het broodfonds. Een nieuw soort arbeidsongeschiktheidsverzekering gebaseerd op wederzijds vertrouwen.
Een broodfonds is een concrete manier om, vertaald in geld, voor je naasten te zorgen wanneer het onverhoopt nodig is. Steeds meer ondernemers en zelfstandigen verenigen zich in broodfondsen. Op dit moment zijn er ongeveer 250 broodfondsen, door heel Nederland verspreid. Het zijn groepen van twintig tot maximaal vijftig mensen met heel diverse beroepen, die elkaar financieel ondersteunen bij langdurige ziekte of een ongeval. Er zijn geen kleine lettertjes en geen doktersbriefjes nodig om bij ziekte een geldbedrag uitgekeerd te krijgen.
Wanneer er geen verzekeringsmaatschappij is die de regels bepaalt, moet je dat met elkaar uitzoeken. Bij een broodfonds staat het wederzijdse vertrouwen centraal. VPRO Tegenlicht kijkt bij drie verschillende broodfondsen hoe zij hier een eigen invulling aan geven. Neemt men potentieel misbruik voor lief of zijn de leden ervan overtuigd dat degene die je kent je niet zal bedriegen?
Regie: Sabine Lubbe Bakker
Klik op deze link voor meer achtergronden.